Κλινικές Δοκιμές

Κλινική μελέτη είναι κάθε έρευνα που διεξάγεται στον άνθρωπο και αποβλέπειστην καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση δυσίατων παθήσεων.Σε κλινική μελέτη συμμετέχουν εθελοντικά και λαμβάνουν την νέα θεραπεία, αφού ενημερωθούν πλήρως για την αγωγή που θα ακολουθήσουν και δώσουν ενυπόγραφα την συγκατάθεση τους.Οι ασθενείς που συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες έχουν εντατική παρακολούθηση και ενεργό ρόλο στην φαρμακευτική τους περίθαλψη και αποκτούν πρόσβαση σε νέες θεραπείες πριν αυτές κυκλοφορήσουν ευρέως.Βάσει νόμου: “Το συμφέρον του ασθενούς υπερτερεί πάντοτε των συμφερόντων της επιστήμης και της κοινωνίας”

Υπάρχουν δύο κατηγορίες κλινικών μελετών, οι πολυκεντρικές και οι μη παρεμβατικές. Οι πολυκεντρικές κλινικές μελέτες διεξάγονται με βάση το ίδιο πρωτόκολλο, σε περισσότερα από ένα κέντρα στην χώρα μας ή και σε παγκόσμια κλίμακαενώ μη παρεμβατικές μελέτες είναι μελέτες που αφορούν φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία έχουν άδεια κυκλοφορίας.Επίσης οι κλινικές μελέτες ακολουθούν μια σειρά βημάτων που ονομάζονται Φάσεις.

Στις Μελέτες Φάσης Ι, οι ερευνητές δοκιμάζουν το νέο φάρμακο ή την θεραπεία σε ένα μικρό αριθμό ατόμων, για να εκτιμήσουν την ασφάλεια, να καθορίσουν ένα ασφαλές εύρος δοσολογίας και να προσδιορίσουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στις Μελέτες Φάσης ΙΙ, το φάρμακο ερευνάται σε μια μεγαλύτερη ομάδα ατόμων, ώστε να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα και να αξιολογηθεί περαιτέρω η ασφάλεια.

Στις Μελέτες Φάσης ΙΙΙ, το υπό μελέτη φάρμακο χορηγείται σε μεγάλες ομάδες ατόμων ώστε να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα, η ασφαλεια, να συγκριθεί με τις υπάρχουσες καθιερωμένες θεραπείες (standardofcare) και να συλλεχθούν πληροφορίες που θα επιτρέψουν την ασφαλή χρήση του σκευάσματος ή της θεραπείας.

Στις Μελέτες Φάσης ΙV (μετεγκριτικές μελέτες) που αφορούν σκευάσματα τα οποία έχουν εγκριθεί και κυκλοφορήσει στην αγορά, καταγράφονται πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες και την αποτελεσματικότητα τους.

Στην κλινική μας διεξάγονται αρκετές κλινικές μελέτες με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου. Συγκεκριμένα συμμετέχουμε σε ελληνικές (Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα) και διεθνείς μελέτες (EuropeanOrganizationofResearchandTreatmentofCancer, EasternOncologyCooperativeGroup).

Στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις http://www.fda.gov και http://www.clinicaltrials.gov μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες.