Γενικά για την Κλινική

Χαιρετισμός Διευθύντριας

Εκ μέρους του ιατρικού προσωπικού και των ειδικευομένων της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής (Β΄ ΠΠΚ), θα ήθελα να σας καλωσορίσω στον ιστότοπό μας. Είναι χαρά μας να σας ενημερώσουμε για την πλούσια σειρά προγραμμάτων της Κλινικής μας στην έρευνα, την κλινική φροντίδα και την εκπαίδευση.
Καθώς διαβάζετε το υλικό αυτό, πιστεύω ότι θα ανακαλύψετε μια Κλινική που είναι εμπνευσμένη από τον πλούτο των παραδόσεων της και προετοιμασμένη να ανταποκριθεί στις εξαιρετικές ευκαιρίες που αντιμετωπίζει μια σύγχρονη Παθολογική Κλινική.
Η Β΄ ΠΠΚ είναι μία από τις κορυφαίες Κλινικές της χώρας, συγκεντρώνοντας ένα επίλεκτο φάσμα κλινικών ιατρών, ερευνητών και εκπαιδευτών. Η Κλινική νοσηλεύει ασθενείς από όλη την επικράτεια με Παθολογικά, Ογκολογικά, Αιματολογικά, Νεφρολογικά και Γαστρεντερολογικά νοσήματα όπως επίσης και ασθενείς με Διαβήτη και Ενδοκρινολογικά Νοσήματα. Στα Εξωτερικά Ιατρεία της Κλινικής παρακολουθούνται χιλιάδες ασθενείς με τα ανωτέρω νοσήματα.
Είμαστε στη διάθεσή σας για να σας δώσουμε πρόσθετες πληροφορίες για την Κλινική μας.

Με εκτίμηση,

Αμάντα Κ. Ψυρρή
Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας
Διευθύντρια Β΄ ΠΠΚ

 

 

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ

Διευθύντρια: Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας Αμάντα Ψυρρή

Η Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Β΄ ΠΠΚ) συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων Κλινικών της χώρας, συγκεντρώνοντας μία ομάδα από επίλεκτα στελέχη κλινικών ιατρών, ερευνητών, εκπαιδευτών και προσωπικού και υπάγεται σε μια από τις εξέχουσες ιατρικές σχολές στον κόσμο, την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Β΄ ΠΠΚ περιλαμβάνει και τις ακόλουθες ειδικές Μονάδες: Αιματολογίας, Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Γαστρεντερολογίας, Ενδοκρινολογίας, Νεφρολογίας και Ογκολογίας.

Η Κλινική έχει περί τους 40 διδάσκοντες (μέλη ΔΕΠ, ιατρούς ΕΣΥ, Επικουρικούς ιατρούς και ακαδημαϊκούς υποτρόφους). Η Β΄ ΠΠΚ δίνει τις ειδικότητες της Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Νεφρολογίας, Αιματολογίας, Ογκολογίας και Γαστρεντερολογίας.
Στην Κλινική ανήκει το Διαβητολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου και η Μονάδα Έρευνας που παρέχει ένα περιβάλλον βασικής επιστήμης στην Κλινική, με μια συλλογική κουλτούρα που προσφέρει πολλές ευκαιρίες για διεπιστημονική και μεταφραστική έρευνα.

Ιστορική Αναδρομή

Η έδρα της Β΄ ΠΠΚ, προκηρύχθηκε τον Απρίλιο 1966. Η εκλογή για την πλήρωση της Κλινικής έγινε στις 19-3-1968 και εξελέγη Διευθυντής ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Γαρδίκας. Η Kλινική εγκαταστάθηκε, αρχικά, στο Δημοτικό Νοσοκομείο «Ελπίς» και ένα χρόνο αργότερα στο Π.Γ.Ν.Α.«Ο Ευαγγελισμός». Ο Καθηγητής Κ. Γαρδίκας, από την αρχή της σύστασης της Β΄ ΠΠΚ, θεώρησε απαραίτητη τη δημιουργία Μονάδας Έρευνας όπως αρμόζει σε Πανεπιστημιακή Κλινική. Μετά από πολλές προσπάθειες, ανεγέρθηκε ξεχωριστό κτίριο εντός του χώρου του Π.Γ.Ν.Α.«Ο Ευαγγελισμός», που έφερε το όνομα «Μονάδα Έρευνας της Β΄ ΠΠΚ».
Οι ερευνητικοί τομείς της Μονάδας ήταν: Αιματολογίας, Γαστρεντερολογίας, Πνευμονολογίας, Ενδοκρινολογίας, Κυτταρογεννετικής και ειδικό τμήμα για την μελέτη των πορφυρινών. Η συμβολή της Μονάδας Έρευνας υπήρξε σημαντική τόσο στο επίπεδο της Ιατρικής Σχολής όσο και ειδικότερα στην ποιότητα της παροχής υπηρεσιών στο Π.Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός».
Ο Καθηγητής Κ. Γαρδίκας απεχώρησε λόγω συνταξιοδότησης τον Αύγουστο 1981. Από τον Αύγουστο του 1981 μέχρι τον Αύγουστο του 1982 εκτελούσε χρέη Διευθυντού ο Καθηγητής Γεώργιος Αραπάκης. Στην προκήρυξη για τη θέση Διευθυντού της Κλινικής εξελέγη ο Καθηγητής Σωτήριος Ράπτης τον Μάιο 1982 και ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντού τον Αύγουστο 1982. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κλινικής, που αφορά τους ειδικευόμενους ιατρούς καθώς και τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, συνεχίσθηκε με την ίδια συνέπεια και αποτελεσματικότητα που είχε χαράξει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Γαρδίκας. Η ερευνητική δραστηριότητα ακολούθησε πολύ πιο οργανωμένους και έντονους ρυθμούς. Η Μονάδα Έρευνας επεκτάθηκε. Στους υπάρχοντες ερευνητικούς τομείς προστέθηκαν κλινικές και ερευνητικές δραστηριότητες στον Σακχαρώδη Διαβήτη και τον Μεταβολισμό, ενώ δημιουργήθηκε σύγχρονο εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας. Στο πλαίσιο αυτό οργανώθηκαν σύγχρονα εργαστήρια πλαισιωμένα με Ιατρούς, Βιολόγους και Τεχνολόγους στα οποία εφαρμόστηκαν νεότερες μέθοδοι έρευνας σε όλους τους τομείς. Θα πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα η διαρκής και έντονη παρουσία της Κλινικής σε Ελληνικό και διεθνές επίπεδο σε θέματα που αφορούν την Ενδοκρινολογία, τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τον Μεταβολισμό, την Αιματολογία, την Ογκολογία και τη Γαστρεντερολογία.
Σήμερα η Μονάδα Έρευνας είναι σύγχρονη και εξοπλισμένη με μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας και εξακολουθούν να λειτουργούν όλοι οι ερευνητικοί τομείς εκτός από την Κυτταρογενετική.
H B΄ ΠΠΚ στις 17 Νοεμβρίου 2003, μετά από 34 χρόνια παρουσίας στον «Ευαγγελισμό», μεταστεγάσθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν και στο δυναμικό της προστέθηκαν η Νεφρολογική Μονάδα και η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Αιμοποιητικών κυττάρων.
Το προσωπικό της αποτελείται από πανεπιστημιακούς ιατρούς, μέλη Ε.Δ.Ι.Π., ιατρούς ΕΣΥ, επικουρικούς ιατρούς, βιολόγους, τεχνολόγους και ακαδημαϊκούς υποτρόφους.
Τον Αύγουστο 2005, ο Καθηγητής Σωτήριος Ράπτης αποχώρησε από την Κλινική λόγω συνταξιοδότησης. Το Σεπτέμβριο 2005 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντού, ο Καθηγητής Θεοφάνης Οικονομόπουλος ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε τον Αύγουστο του 2010. Τη διεύθυνση της Κλινικής ανέλαβε το Σεπτέμβριο του 2010 ο Καθηγητής Γεώργιος Δ. Δημητριάδης. Τον Σεπτέμβριο του 2019, μετά την αφυπηρέτηση του Γ. Δημητριάδη ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντού ο Καθηγητής Αριστοτέλης Μπάμιας. Το Σεπτέμβριο του 2022 ανέλαβε τη Διεύθυνση της Κλινικής η Καθηγήτρια Αμάντα Ψυρρή.