Γαστρεντερολογική Μονάδα

Ηπατογαστρεντερολογική Μονάδα Β΄ΠΠΚ

1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Μόνιμο ιατρικό προσωπικό:
Μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ):
Καθηγητής Κ. Τριανταφύλλου
Καθηγητής Ι. Παπανικολάου
Ειδικευμένοι Γαστρεντερολόγοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) Διευθυντής ΕΣΥ Δ. Πολύμερος
Επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ Χρ. Μάλλη

 

K TRIANTAFILLOU

Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, MD, PhD, FEBGH
Καθηγητής Γαστρεντερολογίας
Επιστημονικά Υπεύθυνος της Ηπατογαστρεντερολογικής Μονάδας


Β' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική,
Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν
Ρίμινι 1, 12462 Αθήνα, Ελλάδα
Τηλ. +302105832087- 90
Email. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου είναι πτυχιούχος και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Είναι μεταδιδακτορικός επιστήμονας στη μελέτη του μικροβιώματος στις λειτουργικές διαταραχές του εντέρου στο Cedars-Sinai Medical Center, LA, CA, USA. Εντάχθηκε στα Μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού της Ιατρικής Σχολής το 2006 και είναι Επιστημονικά Υπεύθυνος της Ηπατογαστρεντερολογικής Μονάδας της Β’ΠΠΚ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν από το 2007, παρέχοντας φροντίδα σε γαστρεντερολογικούς και ηπατολογικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς και κλινικές εκτιμήσεις σε ασθενείς που εισάγονται στο Νοσοκομείο, με ενεργό συμμετοχή και στο πρόγραμμα εφημεριών. Πέραν του κλινικού έργου, η διδασκαλία προ και μεταπτυχιακών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής και η έρευνα αποτελούν τις ακαδημαϊκές του δραστηριότητες. Η απόδοση του επιστημονικού του έργου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περισσότερες από 250δημοσιεύσεις με περισσότερες από 6200 αναφορές (H-index=41) (https://scholar.google.gr/citations?user=0X1fq7IAAAAJ&hl =el). Είναι αναπληρωτής συντάκτης σε τρία, μέλος της συντακτικής επιτροπής άλλων τεσσάρων, κριτής σε περισσότερα από 60 διεθνή ιατρικά περιοδικά και συνεργάτης σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές ερευνητικές ομάδες. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Κατευθυντήριων Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοσκόπησης του Γαστρεντερικού συστήματος (ESGE) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας το 2020, και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού και Λοιπών Λοιμώξεων του Εντέρου το 2021.

 

I PAPANIKOLAOU

Ιωάννης Παπανικολάου
Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας ΕΚΠΑ
Ηπατογαστρεντερολογική Μονάδα, Β΄ΠΠΚ, ΠΓΝ «Αττικόν»


Αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (βαθμός «Άριστα»). Απέκτησα την ειδικότητα της Γαστρεντερολογίας στη Β’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του «Ιπποκρατείου» Νοσοκομείου και τη Γαστρεντερολογική Κλινική του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. Μετεκπαιδεύθηκα επί τετραετία στην Παθολογική-Γαστρεντερολογική-Ηπατολογική Κλινική του Νοσοκομείου Charité του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Γερμανίας. Tα τελευταία 14 έτη εργάζομαι στη Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, «Αττικόν» ΠΓΝΑ.


Το διδακτικό μου έργο περιλαμβάνει προπτυχιακά μαθήματα σε φοιτητέςτης Ιατρικής, Νοσηλευτικής και Οδοντιατρικής Σχολής και Μεταπτυχιακών μαθημάτων της Ιατρικής και Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφή κεφαλαίων σε ελληνικά και διεθνή διδακτικά βιβλία.


Εξασκώ πλήρες κλινικό έργοσε θαλάμους ασθενών και σε επείγοντα και τακτικά εξωτερικά ιατρεία.


Το ερευνητικό και συγγραφικό έργο μου εστιάζεται κυρίως στις κλασικές (κολονοσκόπηση, ERCP, EUS, ενδοσκοπική κάψουλα) και νεότερες ενδοσκοπικές τεχνικές και εφαρμογές (NBI, Endocytoscopy, FUSE, Endocuff) και στις νέες εφαρμογές της ΜRIστηΓαστρεντερολογία, αποφέροντας 153 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά του SCI (αθροιστικόςIF661,162 - μέσοςIF5,556 και >4000citations) και πολλές δημοσιεύσεις στην ελληνική βιβλιογραφία, σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.


Έχω επανειλημμένως προσκληθεί σε οργανωτικές και επιστημονικές επιτροπές διεθνών και ελληνικών συνεδρίων-σεμιναρίων, ως κριτής σε διεθνή περιοδικά Γαστρεντερολογίας-Ηπατολογίας και διεθνή συνέδρια, ως ειδικός σε live demostrations, ως εκπαιδευτής σεhands-onεκπαιδευτικά προγράμματα και ως εισηγητής σε διεθνή συνέδρια-ημερίδες. Επίσης, συμμετέχω σε συντακτικές επιτροπές και σε εκδοτική ομάδα διεθνών περιοδικών του SCI.

Επικουρικοί Ιατροί ΕΣΥ: Δ. Λύγκος, Χ. Καπιζιώνη

Ακαδημαϊκή Υπότροφος: Ε. Κουκουλιώτη

Ειδικευόμενοι στη Γαστρεντερολογία Ιατροί: Ε. Καλατζή, Ε. Ρίζος, Α. Στάμου, Ν. Σαμαρέντσης, Γ. Θεοχάρης, Γ. Αλέξανδρος, Ι. Κανελλοπούλου, Ν. Μαρτίνος

Νοσηλεύτριες: Α Τσαλούκα, Χ Αγά, Α. Κυτούδη, Ζ. Αργυράκη

Γραμματέας: Κωνσταντίνα Παπασταματίου
Επικοινωνία: τηλ. 2105831859, email. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

2. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ – ΚΙΝΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ 2020

Στην Ενδοσκοπική Μονάδα διενεργούνται περίπου 5000 διαγνωστικές Διαγνωστικές και Θεραπευτικές Ενδοσκοπήσεις (Γαστροσκοπήσεις, Ενδοσκοπήσεις κατωτέρου πεπτικού, Ενδοσκοπικές παλίνδρομες χολαγγειοπαγκρεατογραφίες (ERCP), Εντεροσκοπήσεις με βιντεο-κάψουλα, Ενδοσκοπικά υπερηχογραφήματα (EUS) σε συνεργασία με τη Β’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική στο Αρεταίειο Νοσοκομείο)
Νοσηλεύονται περίπου 350 ασθενείς ετησίως χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι ημερήσιες νοσηλείες).

Στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία (Γαστρεντερολογικό, Ηπατολογικό, Φλεγμονωδών Νοσημάτων εντέρου, Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου) παρακολουθούνται περισσότεροι από 500 ασθενείς.

Στο εργαστήριο Κινητικότητας του Πεπτικού διενεργούνται μανομετρίες οισοφάγου και ορθού, αντιστασιομετρίες (εμπέδηση) και ασύρματες pHμετρίες.

 

3. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ


• Οργάνωση και συμμετοχή σε διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες, σχετικά με την ποιότητα της ενδοσκόπησης και τις νέες τεχνικές.
• Οργάνωση και συμμετοχή σε διεθνείς ερευνητικές μελέτες του μικροβιώματος στη λειτουργική δυσπεψία, το ευερέθιστο έντερο, και τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος
• Συμμετοχή σεκλινικές μελέτες χρηματοδοτούμενες από φαρμακευτικές εταιρείες σχετικές με τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου και τα νοσήματα του Ήπατος.


4. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Το προσωπικό της Μονάδας συμμετέχει στην εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ του 6, 7 εξαμήνου, του τριμήνου της Παθολογίας, του Electiveμαθήματος Γαστρεντερολογία (εαρινό εξάμηνο 6ου έτους σπουδών) και του κατ’ επιλογήν υποχρεωτικού μαθήματος Γαστρεντερολογία.

 

4. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


• Η Μονάδα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μετεκπαιδευτικών Ευρωπαϊκών Κέντρων που επιλέγουνυπότροφοι της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γαστρεντερολογίας (UEG)
• Συμμετοχή των μελών ΔΕΠ της Μονάδας ως διδάσκοντες σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ).
• Εκπονούνται Διδακτορικές Διατριβές και Διπλωματικές Εργασίεςμεεπιβλέποντες μέλη ΔΕΠ της Μονάδας.
• Το Προσωπικό της Μονάδας συμμετέχει στην εκπαίδευση ειδικευομένων ιατρών στην Γαστρεντερολογία, Παθολογία και Χειρουργική καθώς και στις εκπαιδευτικές εκδηλώσεις της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας.

 

5. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ


• Μέρος των δημοσιεύσεων της μονάδας περιλαμβάνεται στο προφίλ του επιστημονικά υπευθύνου της Μονάδας Καθηγητή Κ. Τριανταφύλλου https://scholar.google.gr/citations?hl=el&user=0X1fq7IAAAAJ&view_op=list_works

 

6. ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ


Ο Καθηγητής Κ. Τριανταφύλλου είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοσκόπησης του Γαστρεντερικού Συστήματος (ESGE) και Πρόεδρος της Επιτροπής Κατευθυντήριων Οδηγιών (Guidelines Committee) της ίδιας εταιρείας για την περίοδο 2021-2023 και 2023-2025.