Αιματολογική Μονάδα

* AΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ


Η Αιματολογική Μονάδα λειτουργεί στα πλαίσια της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αττικόν» από το 2003.
Χορηγεί πλήρη ειδικότητα (4 έτη) με 5 θέσεις ειδικευομένων Αιματολογίας.


Η Αιματολογική Μονάδα περιλαμβάνει:
1) Μονάδα ημερήσιας νοσηλείας.
2) Τακτικό Αιματολογικό Ιατρείο (καθημερινά).
3) Μονάδα Αιμαφαίρεσης.
4) Αιματολογικό Εργαστήριο.
5) Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας.
6) Τμήμα Κλινικών Μελετών.


Το προσωπικό Αιματολογικής Μονάδας απαρτίζεται από τους:

Βασιλική Παππά: Καθηγήτρια Αιματολογίας ΕΚΠΑ
Υπεύθυνη Αιματολογικής Μονάδας


Η κ. Βασιλική Παππά είναι Καθηγήτρια Αιματολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και είναι Επιστημονική υπεύθυνη της Αιματολογικής Μονάδας της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής (ΒΠΠΚ) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» από το Σεπτέμβριο 2012.


Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1982. Από το 1987 έως το 1991 ειδικεύθηκε στην Αιματολογία στη ΒΠΠΚ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». . Έλαβε τον τίτλο Ειδικότητας Αιματολογίας το 1991 και από τον Ιανουάριο 1993 έως τον Απρίλιο 1995 εργάσθηκε ως Κλινική Ερευνήτρια στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου St. Bartholomew’s στο Λονδίνο με υποτροφία που έλαβε από το Ιmperial Cancer Research Fund (ICRF).


Τον Ιούλιο 1995 έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ με βαθμό «Άριστα». Από τον Μάιο 1996 έως τον Οκτώβριο 2003 εργάσθηκε ως Επιμελήτρια Αιματολογίας ΕΣΥ, στη ΒΠΠΚ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».


Από το 2003 έως σήμερα υπηρετεί στην Αιματολογική Μονάδα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» ακολουθώντας την μετεγκατάσταση της ΒΠΠΚ. Το Μάρτιο 2006 εξελέγη μετά από κρίση Λέκτορας Αιματολογίας ΕΚΠΑ και στη συνέχεια εξελίχθηκε στην βαθμίδα της Επίκουρης καθηγήτριας το 2010, της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας το 2016 και της Καθηγήτριας το 2020.


Το διοικητικό και οργανωτικό της έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό με την ενεργό συμμετοχή της στην ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του EΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015 που αφορά όλους τους τομείς λειτουργίας της Αιματολογικής Μονάδας.


Το επιστημονικό της έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό με >170 δημοσιεύσεις στην Διεθνή Βιβλιογραφία, επίβλεψη >20 διδακτορικών διατριβών, και συμμετοχή ως κύρια Ερευνήτρια σε 55 Κλινικές μελέτες και ως ερευνήτρια σε >15 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα τόσο από εγχώριους όσο και από διεθνείς φορείς. Είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας. Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας από το 2018 έως το 2022 και από το 2018 είναι μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας. Αποτελεί επί σειρά ετών μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων και Συνδρόμων Μυελικής Ανεπάρκειας της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.

 

 

Σωτήριος Γ. Παπαγεωργίου : Επίκ. Καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ


Ο Σωτήριος Γ. Παπαγεωργίου είναι Αιματολόγος, Επίκουρος Καθηγητής στη Μονάδα Αιματολογίας της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Π.Γ.Ν «ΑΤΤΙΚΟΝ».


Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1998. Από το 2002- 2008 ειδικεύθηκε στην Παθολογία και στην Αιματολογία στη Β΄ΠΠΚ και εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή σχετικά με την ανίχνευση των μεταλλάξεων των γονιδίων p16 και p27 στα Μυελοδυσπλαστικά Σύνδρομα.


Από το 2011 μέχρι το 2012 εργάστηκε ως κλινικός και ερευνητικός συνεργάτης στην Αιματολογική Κλινική στο Royal Free Hospital στο Λονδίνο, έχοντας λάβει υποτροφία από το Ίδρυμα της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και εκπαιδεύτηκε στο τμήμα οξειών λευχαιμιών και μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων.


Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διερεύνηση μοριακών μηχανισμών που εμπλέκονται στην παθογένεια και πρόγνωση μυελικών και λεμφικών κακοηθειών. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 30 κλινικές μελέτες που εκπονούνται στο Αιματολογικό τμήμα της Β΄ΠΠΚ. Από το 2018 είναι συνυπεύθυνος για το ιατρείο Συστηματικής Μαστοκυττάρωσης στο Π.Γ.Ν «Αττικόν», το οποίο αποτελεί κέντρο εμπειρογνωμοσύνης σπανίων νοσημάτων. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αιματολογίας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αιματολογίας. Έχει πάνω από 270 ανακοινώσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και είναι συγγραφέας σε περισσότερες από 130 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

 

 

Θωμάς Θωμόπουλος, Αιματολόγος,
Επικ. Επιμελητής Β΄ Αιματολογίας

 

Ο Θωμάς Π. Θωμόπουλος είναι Αιματολόγος, Επικουρικός Επιμελητής στη Μονάδα Αιματολογίας της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ.


Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2012. Από το 2015 μέχρι το 2017 πραγματοποίησε την εκπαίδευση του στην Εσωτερική Παθολογίαστην Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου «Λαϊκόν» και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της Αιματολογίας στην Αιματολογική Μονάδα της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ από όπου και έλαβε τον τίτλο ειδικότητας της Αιματολογίας το 2023.


Από το 2013 μέχρι το 2015 εργάστηκε ως ερευνητικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πεδίο της επιδημιολογίας και της πρόγνωσης των παιδιατρικών κακοηθειών.


Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μοριακούς μηχανισμούς καθώς και προγνωστικούς βιοδείκτες στις μυελικές και λεμφικές νεοπλασίες. Έχει 35 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με περισσότερες από 800 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία.

 

 

Ανθή Μπούχλα, Αιματολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης ΕΚΠΑ


Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Από το 2007 είναι μέλος της Β’ΠΠΚ αρχικά ως ειδικευόμενη Παθολογίας, κατόπιν ως ειδικευόμενη Αιματολογίας και από το 2017 έως σήμερα ως ειδικευμένη Αιματολόγος, Ακαδημαϊκή Υπότροφος.


Συμμετέχει στη διεξαγωγή του εξωτερικού ιατρείου στην Αιματολογική Μονάδα (κλινικό έργο), στην παρά τη κλίνη εκπαίδευση των τριτοετών και εξαετών φοιτητών ιατρικής (διδακτικό έργο) και στη διεξαγωγή κλινικών μελετών και ερευνητικού έργου γενικότερα, καθώς και στη συγγραφή των δημοσιεύσεων της Αιματολογικής Μονάδας.

 

Ειδικευόμενοι ιατροί: Χριστίνα Αποστολοπούλου, Πηνελόπη Βρυττιά, Άρτεμις Ζορμπά, Σέργιος Τσακατίκας, Ιουλία Μαρκάκη.


Προϊστάμενος Νοσηλευτής Αιματολογικής Μονάδας: Αλέξανδρος Λύτης, Νοσηλευτής ΠΕ.

 

Α. ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΟ


Η Αιματολογική Μονάδα περιλαμβάνει την Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας η οποία εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση 80-100 ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες όπως Μυελοϋπερπλαστικά και Μυελοδυσπλαστικά Σύνδρομα, Λεμφώματα και πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες, οξείες λευχαιμίες αλλά και καλοήθη αιματολογικά νοσήματα.


Οι ασθενείς αυτοί ανήκουν στις εξής κατηγορίες:


1. Ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες οι οποίοι λαμβάνουν χημειοθεραπεία.
2. Ασθενείς που προσέρχονται για διερεύνηση αιματολογικών νοσημάτων.
3. Ασθενείς με χρόνια αιματολογικά νοσήματα που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις.
4. Ασθενείς με αιματολογικό νόσημα που ευρίσκονται σε παρακoλούθηση στα πλαίσια εξωτερικού ιατρείου.
5. Ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπευτική πλασμαφαίρεσηκαι που αφορούν όλους τους ασθενείς του Νοσοκομείου όπου η θεραπευτική πλασμαφαίρεση έχει ένδειξη.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αιματολογική Μονάδα περιλαμβάνεται στα Κέντρα Αριστείας για την διάγνωση και θεραπεία των Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων από το MDSFoundation.


Επιπλέον το προσωπικό της Αιματολογικής Μονάδας καλύπτει τις ανάγκες όλου του Νοσοκομείου προσφέροντας συμβουλευτική γνώμη για τη διαγνωστική προσπέλαση και θεραπεία Αιματολογικών νοσημάτων.


Εκτός των ασθενών της Ημερήσιας Νοσηλείας η Αιματολογική Μονάδα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στους νοσηλευόμενους Αιματολογικούς ασθενείς με ένα ημερήσιο μέσο αριθμό νοσηλευομένων ασθενών 25.

 


Β. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ


Οι ειδικευμένοι ιατροί της Αιματολογικής Μονάδας συμμετέχουν στην εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στα Μαθήματα «Νοσολογία-Σημειολογία» και «Διαφορική Διάγνωση» από αμφιθεάτρου και στους θαλάμους νοσηλείας (Ζ’ και Η’ εξαμήνου σπουδών).


Επίσης συμμετέχουν στην κλινική άσκηση και στα μαθήματα από αμφιθεάτρου σε φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του 11ου-12ου εξαμήνου (ΣΤ έτος).


Επιπλέον οι ειδικευμένοι ιατροί της Αιματολογικής Μονάδας ασχολούνται με την εκπαίδευση των ειδικευομένων Αιματολόγων ως εξής:


1. Εκπαίδευση τη μορφολογία του περιφερικού αίματος και μυελού στο μικροσκόπιο.
2. Εκπαίδευση με μαθήματα από αμφιθεάτρου σε τρέχοντα θέματα της Αιματολογίας.
3. Συμμετοχή σε συζητήσεις με σχολιασμό περιστατικών της Κλινικής.
4. Συμμετοχή σε κοινές συζητήσεις με παθολογοανατόμους και ακτινολόγους σε ενδιαφέροντα περιστατικά λεμφωμάτων.
5. Βιβλιογραφική ενημέρωση.


Οι ειδικευμένοι ιατροί της Αιματολογικής Μονάδας συμμετέχουν, εκτός του εκπαιδευτικού προγράμματος της Κλινικής ως διδάσκοντες και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα άλλων Κλινικών αλλά και σε διαλέξεις ως προσκεκλημένοι ομιλητές σεΕλληνικά και Διεθνή Αιματολογικά Συνέδρια.

 

Γ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ


Στα πλαίσια της Αιματολογικής Μονάδας λειτουργούν τα ακόλουθα εργαστήρια:


1. Αιματολογικό Εργαστήριο στο οποίο καθημερινά διενεργούνται:
• >100 Γενικές Αίματος που αφορούν όχι μόνο τους Αιματολογικούς ασθενείς αλλά και όλο το Νοσοκομείο.
• Xρώσεις μυελικών αναρροφημάτων.
• Ανοσοηλεκτροφορήσεις και ποσοτικοί προσδιορισμοί ανοσοσφαιρινών.
• Aνοσοκαθηλώσεις και προσδιορισμοί ελεύθερων αλυσίδων.
• Κυτταροφυγοκεντρήσεις βιολογικών υγρών.

 

2. Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Κυτταρομετρίας ροής στο οποίο γίνονται:
• Μοριακός έλεγχος ρουτίνας με απλή και ποσοτική PCR για την διάγνωση και προγνωστική εκτίμηση αιματολογικών κακοηθειών (οξειών λευχαιμιών, μυελουπερπλαστικών συνδρόμων).
• Προσδιορισμός CD34 κυττάρων στα πλαίσια της μεταμόσχευσης μυελού.
• Ερευνητικά πρωτόκολλα που αφορούν μεταφραστική έρευνα σε Αιματολογικές κακοήθειες όπως οξείες λευχαιμίες, Μυελοδυσπλαστικά Σύνδρομα και Χρόνια λεμφική λευχαιμία.

 

Γ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ


• Τα μέλη ΔΕΠ αλλά και ΕΣΥ της Αιματολογικής Μονάδας συμμετέχουν ως κύριοι ερευνητές και ως συνερευνητές σε κλινικές μελέτες που αφορούν την καινοτόμο θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με Λεμφώματα, Μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα, Οξείες λευχαιμίες, Πολλαπλούν Μυέλωμα, Χρόνια λεμφογενή λευχαιμία.


• Παραθέτονται παρακάτω οι κλινικές μελέτες οι οποίες ευρίσκονται σε εξέλιξη:


1. Μία φάσης 1Β, ανοικτής επισήμανσης, παγκόσμια, πολυκεντρική, προσδιορισμού δόσης, τυχαιοποιημένη μελέτη επέκτασης δόσης για τον προσδιορισμό της μέγισης ανεκτής δόσης, την αξιολόγηση της ασφάλειας και της ανεκτικότητας, της φαρμακοκινητικής και της προκαταρκτικής αποτελεσματικότητας της ιβερδομίδης (CC-220) σε συνδυασμό με R-CHOP-21 και του CC-99282 σε συνδυασμό με R-CHOP-21 για ασθενείς με υψηλού κινδύνου (IPI 3 έως 5) επιθετικό λέμφωμα Β-κυττάρων που δεν έχει υποβληθεί προηγουμένως σε θεραπεία.

 

2. Μια φάσης 2, τυχαιοποιημένη, ανοιχτής επισήμανσης, παράλληλων ομάδων μελέτη, για τη διερεύνηση της ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και φαρμακοκινητικής διαφορετικών δοσολογικών σχημάτων του belantamabmafodotin (GSK2857916) ως μονοθεραπείας σε συμμετέχοντες με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα (DREAMM 14).

 

3. Μια φάσης ΙΙΙ, ανοικτής επισήμανσης, πολυκεντρική , τυχαιοποιημένη μελέτη αξιολόγησης της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του Polatuzumabvedotin σε συνδυασμό με ριτουξιμάμπη συν γεμσιταβίνη συν οξαλιπλατίνη (R-GEMOX) έναντι μονοθεραπείας με R-GEMOX , σε ασθενείς με υποτροπιάζον/ανθεκτικό διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα.


4. Μια Φάσης 3, Τυχαιοποιημένη, Διπλά Τυφλή, Ελεγχόμενη με Εικονικό Φάρμακο, Πολυκεντρική Μελέτη για την Αξιολόγηση της Αποτελεσματικότητας και της Ασφάλειας του Tafasitamab σε συνδυασμό με τη Λεναλιδομίδη Επιπροσθέτως της Ριτουξιμάμπης Έναντι της Λεναλιδομίδης Επιπροσθέτως της Ριτουξιμάμπης σε Ασθενείς με Υποτροπιάζον/Ανθεκτικό (R/R) Οζώδες Λέμφωμα Βαθμού 1 έως 3α ή R/R Λέμφωμα Οριακής Ζώνης.

 

5. Μια φάσης 3, διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη μελέτη για τη σύγκριση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του Luspatercept ( ACE-536) έναντι εικονικού φαρμάκου σε ασθενείς με σχετιζόμενη με μυελοϋπερπλαστκή νεοπλασία μυελοϊνωση, που λαμβάνουν συγχορηγούμενη θεραπεία με αναστολέα JAK2 και χρειάζονται μεταγγίσεις ερυθρών αιμοσφαιρίων» Η δοκιμή «ΙΝDEPENDENCE».

 

6. Τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, 2 ομάδων, πολυκεντρική, φάσης 3 μελέτη του Venetoclax και της Αζακιτιδίνης από του στόματος έναντι της Αζακιτιδίνης από του στόματος ως θεραπεία συντήρησης σε ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία στη πρώτη ύφεση μετά από συμβατική χημειοθεραπεία (VIALE-M).

 

• Παράλληλα στο εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας της Αιματολογικής Μονάδας έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν και ευρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα, ερευνητικά πρωτόκολλα σχετιζόμενα με μεταφραστική έρευνα πολλά εκ των οποίων αποτελούν αντικείμενο διδακτορικών διατριβών. Από το εργαστήριο αυτό έχουν ήδη εκπονηθεί 19 διδακτορικές διατριβές ενώ άλλες ευρίσκονται σε εξέλιξη.


• Το ερευνητικό έργο του εργαστηρίου αυτού αντανακλάται και στον ικανό αριθμό δημοσιεύσεων σε Διεθνή περιοδικά.

 

Δ. ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ


Η συγγραφική δραστηριότητα των μελών της Αιματολογικής Μονάδας περιλαμβάνει αριθμό >150 δημοσιεύσεων σε Διεθνή περιοδικά μετά από κρίση, συγγραφή κεφαλαίων σε βιβλία περιλαμβανομένου και του βιβλίου μελών ΔΕΠ καθώς και κεφαλαίων σε πρακτικά Ελληνικών και Διεθνών συνεδρίων.


Επιπλέον μέλη της Αιματολογικής Μονάδας συμμετέχουν ως κριτές εργασιών σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια και σε Ελληνικά και Διεθνή περιοδικά.

 

Ε. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ


Οι ειδικευμένοι Αιματολόγοι της Αιματολογικής Μονάδας έχουν χρηματίσει μέλη στις Διοικούσες Επιτροπές Αιματολογικών Τμημάτων της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας καθώς και στο Διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Αιματολογικής εταιρείας και του Ιδρύματος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.


Επιπλέον η Αιματολογική Μονάδα διοργανώνει στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία από το 2004 σε ετήσια βάση, εκπαιδευτικές ημερίδες και διημερίδες με στόχο την ενημέρωση ειδικών και ειδικευόμενων Αιματολόγων ως προς τις θεραπευτικές εξελίξεις στα κακοήθη Αιματολογικά νοσήματα με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών.

 

* ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ


Η Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων (ΜΜΑΚ) λειτουργεί επί 20 έτη και από το 2009 έχει επίσημα αδειοδοτηθεί για την διενέργεια αλλογενών μεταμοσχεύσεων. Η μονάδα παρουσιάζει σημαντική κλινική δραστηριότητα και σε ετήσια βάση διενεργούνται 40-45 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις από συγγενείς και μη-συγγενείς δότες καθώς και 10 αυτόλογες μεταμοσχεύσεις.

Η ΜΜΑΚ περιλαμβάνει:
1) Εργαστήριο Μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων.
2) Εργαστήριο Κρυοβιολογίας.

 

Το Ιατρικό Προσωπικό της ΜΜΑΚ αποτελείται από τους:

 

Παναγιώτης Δ. Τσιριγώτης, Καθηγητής Αιματολογίας ΕΚΠΑ

Επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος Μεταμόσχευσης της Αιματολογικής Μονάδας της ΒΠΠΚ.


Ο Παναγιώτης Τσιριγώτης του Δημητρίου είναι Καθηγητής Αιματολογίας και στέλεχος της ΒΠΠΚ από το 2004. Το κλινικό έργο του εστιάζει στην Οξεία Λευχαιμία με ιδιαίτερη έμφαση στις Κυτταρικές Θεραπείες και την Μεταμόσχευση Αιμοποιητικών Κυττάρων. Είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος του Προγράμματος Μεταμόσχευσης της Αιματολογικής Μονάδας της ΒΠΠΚ από το 2010. Στην Μονάδα Μεταμόσχευσης της ΒΠΠΚ πραγματοποιείται κάθε έτος σημαντικός μεταμοσχεύσεων σε ασθενείς με κακοήθη αιματολογικά νοσήματα, ενώ τα τελευταία έτη στην Μονάδα διενεργούνται και κυτταρικές θεραπείες με την χρήση λεμφοκυττάρων με χιμαιρικούς αντιγονικούς υποδοχείς (CART-cells). Η Μονάδα Μεταμόσχευσης είναι υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και λειτουργεί και σαν κέντρο συλλογής αιμοποιητικών μοσχευμάτων με σκοπό την δωρεά σε ασθενείς του εξωτερικού. Το ερευνητικό του έργο εστιάζει στην εφαρμογή μεθόδων ανοσοθεραπείας για την πρόληψη της υποτροπής της λευχαιμίας μετα από αλλογενή μεταμόσχευση, όπως η χορήγηση λεμφοκυττάρων του δότη, καθώς και στην διερεύνηση των μηχανισμών ανοσολογικής διαφυγής της κακοήθειας. Επίσης συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα μελέτης του ανοσολογικού μικροπεριβάλλοντος σε ασθενείς με καοήθη αιματολογικά νοσήματα, και στην ανάπτυξη ζωικών μοντέλων με σκοπό την μελέτη πρόληψης των μυκητιασικών λοιμώξεων σε έδαφος ανοσοκαταστολής. Συμμετέχει σε πλήθος διεθνών πολυκεντρικών κλινικών μελετών με ιδιαίτερη έμφαση στην την πρόληψη και θεραπεία της νόσου μοσχεύματος έναντι ξενιστή.

 

 

Μαρία Σταμούλη, Διευθύντρια Αιματολογίας ΕΣΥ,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.


Κλινικό έργο: Οξείες Λευχαιμίες, Αλλογενής Μεταμόσχευση Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων, CAR T-cells, ΠολλαπλούνΜυέλωμα, Λεμφώματα, Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία, Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία, Μυελοϋπερπλαστκά νοσήματα, Μυελοδυσπλαστικά Σύνδρομα, Απλαστική Αναιμία.


Ερευνητικό έργο: Αλλογενής Μεταμόσχευση Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων, Λοιμώξεις σε Ασθενείς με Αιματολογικές Νόσους/Μεταμοσχευμένους Ασθενείς, Μοριακή Γενετική/Κυτταρογενετική.

 

Κωνσταντίνος Γκίρκας, Επιμελητής Α΄ ΕΣΥ, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Σπυρίδων Χονδρόπουλος, Επιμελητής Α΄ ΕΣΥ, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Το προσωπικό του εργαστηρίου της ΜΜΑΚ αποτελείται από τους:
1) Αγγελική Καραγιαννίδη, Βιολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη Εργαστηρίου Μεταμόσχευσης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
2) Μαριάννα Γρινιεζάκη, Βιοχημικός
3) Διονύσιος Βυθούλκας, Τεχνολόγος

Προϊστάμενος Νοσηλευτής ΜΜΑΚ: Αλέξανδρος Λύτης, Νοσηλευτής ΠΕ

 

Η λειτουργία του προγράμματος μεταμόσχευσης μυελού των οστών/ αιμοποιητικών κυττάρων στο ΠΓΝ ‘’ΑΤΤΙΚΟΝ’’ γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες καλής κλινικής πρακτικής (GoodClinicalPractice, GCP) και τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες λειτουργίας μονάδων μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων όπως καθορίζονται από τον ΕΟΜ και το Ευρωπαϊκό Όργανο Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (ΕΒΜΤ).


Η στρατηγική, οι διαδικασίες, οι κανονισμοί λειτουργίας και τα κλινικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στην ΜΜΑΚ είναι καταγεγραμμένα σε ειδικό αρχείο της μονάδας και είναι δομημένο σύμφωνα με τους κανόνες JACIE (ΙSO).


Η στρατηγική και τα κλινικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στην ΜΜΑΚ είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται από τα υπόλοιπα μεταμοσχευτικά κέντρα της Ελλάδας, και τα οποία έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία και έχουν εγκριθεί από την αρμόδιες εποπτικές αρχές.


Η παρακολούθηση των ασθενών επιτελείται δια βίου, διατηρούνται οι αντίστοιχοι φάκελοι και τα αποτελέσματα των μεταμοσχεύσεων καταγράφονται από τον ΕΟΜ και την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου η Μονάδα είναι διαπιστευμένη με τον κωδικό CIC-604.


Η Μονάδα ενημερώνει τον ΕΟΜ για τα αποτελέσματα των μεταμοσχεύσεων καθώς και για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που πιθανόν να παρουσιαστούν σε ασθενείς ή δότες αιμοποιητικών μοσχευμάτων.


Τα αποτελέσματα από την κλινική μας πρακτική είναι συγκρίσιμα με αυτά των μεγάλων διεθνών κέντρων. Τα αποτελέσματα είναι στην διάθεση των θεσμικών οργάνων όπως ο ΕΟΜ στον οποίο δίνονται κάθε έτος. Μέρος των αποτελεσμάτων της δραστηριότητας μας έχει δημοσιευθεί και σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους.


Στην Μονάδα μας επιτελούνται τα τελευταία έτη και μεταμοσχεύσεις σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες και λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας. Η δραστηριότητα αυτή επιτελείται με την αρωγή της Μονάδας λοιμώξεων του Νοσοκομείου μας και του αντίστοιχου τμήματος.


Από τον Ιανουάριο 2022 στην ΜΜΑΚ επιτελείται και η θεραπεία με γενετικά τροποποιημένα λεμφοκύτταρα (CART-cells) για αντιμετώπιση ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες.


Η Μονάδα της ΒΠΠΚ λειτουργεί σαν επίσημο κέντρο συλλογής αιμοποιητικών μοσχευμάτων για χρήση σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε άλλα μεταμοσχευτικά κέντρα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Η δραστηριότητα αυτή είναι υπό την εποπτεία του ΕΟΜ, έχει ήδη αναπτυχθεί σε σημαντικό βαθμό με αποτέλεσμα να συλλέγονται ετησίως 30 περίπου αιμοποιητικά μοσχεύματα, ενώ παρατηρείται τάση συνεχούς αύξησης.


Στην ΜΜΑΚ εφαρμόζεται πρόγραμμα συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης που αφορά όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με αντικείμενο την πρόληψη και θεραπεία της νόσου του μοσχεύματος, την θεραπεία και διάγνωση ευκαιριακών λοιμώξεων και επιπλοκών της μεταμόσχευσης. Στην ΜΜΑΚ εκπαιδεύονται στο αντικείμενο της μεταμόσχευσης και οι ειδικευόμενοι αιματολογίας της κλινικής μας, ενώ προσέρχονται για εκπαίδευση και ειδικευόμενοι από αιματολογικές κλινικές άλλων νοσοκομείων που δεν διαθέτουν αντίστοιχη μονάδα.


Στην ΜΜΑΚ διενεργείται σημαντικό ερευνητικό του έργο το οποίο εστιάζει κυρίως στην εφαρμογή μεθόδων ανοσοθεραπείας για την πρόληψη της υποτροπής της λευχαιμίας μετά αλλογενή μεταμόσχευση. Στην Μονάδα μας έχει εφαρμοσθεί η θεραπεία πρόληψης της υποτροπής με την χορήγηση λεμφοκυττάρων του δότη με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Άλλο αντικείμενο του ερευνητικού μας ενδιαφέροντος είναι και η διερεύνηση των μηχανισμών διαφυγής της λευχαιμίας από την ανοσολογική δράση του μοσχεύματος με ιδιαίτερη έμφαση στην μεμονωμένη εξωμυελική υποτροπή. Στο ίδιο πλαίσιο και σε συνεργασία με ιδρύματα του εξωτερικού συμμετέχουμε σε ερευνητικά προγράμματα μελέτης του ανοσολογικού μικροπεριβάλλοντος σε ασθενείς με κακοήθη αιματολογικά νοσήματα, καθώς και στην ανάπτυξη μεθόδων ανοσοθεραπείας μέσω της ενίσχυσης της δράσης των κυττάρων φυσικών φονέων. Μέρος των αποτελέσματα των μελετών μας έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους. Στα ερευνητικά ενδιαφέροντα της ΜΜΑΚ είναι και η συμμετοχή σε πληθώρα διεθνών πολυκεντρικών κλινικών μελετών με αντικείμενο την δοκιμή της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας καινοτόμων παραγόντων στην πρόληψη και θεραπεία της νόσου μοσχεύματος έναντι ξενιστή, στην πρόληψη και θεραπεία της υποτροπής της λευχαιμίας, και την θεραπεία επιπλοκών όπως λοιμώξεις και το σύνδρομο της θρομβωτικής μικροαγγειοπάθειας.