Ειδικό Ιατρείο Απομυελινωτικών και Αυτοάνοσων νοσημάτων του ΚΝΣ

Ειδικό Ιατρείο απομυελινωτικών και αυτοάνοσων νοσημάτων του ΚΝΣ (κωδ. 08923)

Σκοπός του Ιατρείου είναι η διάγνωση, η παρακολούθηση και η ειδική θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με απομυελινωτικά και αυτοάνοσα νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το ιδιαίτερο κλινικό και ερευνητικό ενδιαφέρον του Ιατρείου αφορά τους ασθενείς με :

1) Σκλήρυνση κατά Πλάκας (τυπικές και άτυπες μορφές όπως η ογκόμορφη μορφή),

2) Aσθενείς του φάσματος της οπτικής νευρομυελίτιδας (NMO spectrum disorder) (οροθετικοί ή αρνητικοί σε αντισώματα κατά AQP4, MOG),

3) Aσθενείς με αυτοάνοσες εγκεφαλίτιδες (οροθετικοί ή αρνητικοί σε αντινευρωνικά αντισώματα).

Το Ιατρείο αποτελεί μέρος της Β’ Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με έδρα στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο και πραγματοποιείται από τον Αναπλ. Καθηγητή Νευρολογίας-Νευροανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Ιωάννη Τζάρτο (υπεύθυνος Ιατρείου) και τον Νευρολόγο-Ακαδημαϊκό Υπότροφο Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Δημήτριο Τζανετάκο.

Στόχος του Ιατρείου είναι η εξειδικευμένη επιλογή και εφαρμογή ανοσολογικών θεραπειών βάσει των νεότερων διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών για τη βέλτιστη αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων.

Υπάρχει δυνατότητα, όταν κρίνεται απαραίτητο, εισαγωγής στη Β’ Νευρολογική Κλινική του Αττικού Νοσοκομείου και του Τμήματος Βραχείας Νοσηλείας για περιπτώσεις ασθενών που χρήζουν ενδονοσοκομειακής διερεύνησης και αντιμετώπισης.

Το Ειδικό Ιατρείο απομυελινωτικών και αυτοάνοσων νοσημάτων του ΚΝΣ λαμβάνει χώρα στα εξωτερικά Ιατρεία του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ (Ιατρείο Νο 38, Γ’ Νοσηλευτική στάση) κάθε Πέμπτη με προγραμματισμένο ραντεβού μέσω του 1535.