Παιδονευρολογική Μονάδα

Στα πλαίσια της Μονάδας λειτουργεί:

Α) Μονάδα 24ωρων βιντεο-ΗΕΓ καταγραφών

Υπεύθυνος: Α. Ντινόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδονευρολογίας

Συνεργάτες:

Μαρία Τσιρούδα, Νοσηλεύτρια ΠΕ, Msc, PhD©, Τεχικός ΗΕΓ

Επικοινωνία:

Δευτέρα-Παρασκευή: 210.5832228 8-10π.μ.

Fax: 2105832229

Χώρος Ιατρείου: Γ’ Παιδιατρική Κλινική ΠΓΝΑ «ΑΤΤΙΚΟΝ», 2ος όροφος

Ημέρες ιατρείου: Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή (εκτός εφημερίας)

Ραντεβού: 210.5832228 8-10π.μ. για τα ΗΕΓ ρουτίνας και με στέρηση ύπνου

Οι παρατεταμένες και οι 24ωρες καταγραφές προγραμματίζονται κατόπιν συνεννόησης , έπειτα από αξιολόγηση του παιδιού στο ιατρείο παιδικής επιληψίας.

Η Μονάδα 24ωρων βιντεο-ΗΕΓ καταγραφών έχει ως στόχο:

  • Την πλήρη μελέτη της επιληψίας στην παιδική ηλικία και τη διαφορική διάγνωση αυτής από άλλες παροξυσμικές καταστάσεις που υποδύονται επιληψία.
  • Τη μελέτη παιδιών με φαρμακοανθεκτική επιληψία ώστε να καταστεί δυνατή η χειρουργική αντιμετώπισή τους.
  • Τη διάγνωση των διαταραχών ύπνου.

Τα παιδιά υποβάλλονται σε συνεχή βιντεο-ΗΕΓ καταγραφή σε σύστημα ψηφιακής μακρόχρονης βιντεο-ΗΕΓραφίας με ηλεκτρόδια τριχωτού της κεφαλής, τοποθετημένα σύμφωνα με το διεθνές σύστημα 10-20, με παράλληλη ΗΚΓ απαγωγή, ηλεκτρόδια οφθαλμογραφίας και μυογραφίας. Σε περιπτώσεις μελέτης παιδιών με φαρμακοανθεκτική επιληψία, η καταγραφή πραγματοποιείται μετά από ελεγχόμενη μείωση της αντιεπιληπτικής αγωγής τους. Επί διαταραχών ύπνου μελετούνται και παράμετροι, όπως οι μυϊκές κινήσεις των άκρων, οι αναπνευστικές κινήσεις, ο κορεσμός οξυγόνου και η συγκέντρωση του εκπνεόμενου CO2.
Οι καταγραφές ανασκοπούνται και μελετούνται καθόλη την εγρήγορση, όσο και τον ύπνο με τη χρήση επιμήκους διπολικού, εγκάρσιου διπολικού και Average Referential montage.

Β) Παιδονευρολογικό εξωτερικό ιατρείο

Υπεύθυνος: Α. Ντινόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδονευρολογίας

Συνεργάτες:

Μέλπω Γιώργη, Παιδίατρος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος
Μαρία Τσιρούδα, Νοσηλεύτρια ΠΕ, Msc, PhD©, Τεχικός ΗΕΓ
Άρτεμις Στεφανίδη, Μεταπτυχιακή Ιατρός

Επικοινωνία:
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή: 210.5831269
Τρίτη: 210.5832047
Πέμπτη: 210.5832048
Γραμματεία: 210.5832228 8-10π.μ., κα. Δαβίλα
Fax: 2105832229
Χώρος Ιατρείου: Εξωτερικά ιατρεία ΠΓΝΑ «ΑΤΤΙΚΟΝ», Β’ στάση
Ημέρες ιατρείου: Κάθε Τρίτη (εκτός εφημερίας)
Ραντεβού: 1535 κωδικός ιατρείου 02722
Απογευματινά ραντεβού προγραμματίζονται μέσω 1535 με το όνομα του ιατρού
Για επείγοντα ραντεβού: 210.5832228 8-10π.μ.

Στο ιατρείο παρακολουθούνται νεογνά, βρέφη, παιδιά και έφηβοι που πάσχουν από νοσήματα σε όλο το φάσμα της παιδονευρολογίας, όπως ημικρανίες, κινησιακές διαταραχές, νευρομεταβολικά, νευρογενετικά και απομυελινωτικά νοσήματα.Παιδιά που προσέρχονται αδιάγνωστα ή με σοβαρά χρόνια νευρολογικά νοσήματα εισάγονται στην Παιδιατρική Κλινική προς διερεύνηση, οπότε και πραγματοποιούνται διαγνωστικές εξετάσεις (απεικονιστικός έλεγχος, μεταβολικός έλεγχος, γενετικός έλεγχος, αιματολογικές εξετάσεις) και κατόπιν ακολουθείται το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο. Στο Παιδονευρολογικό Ιατρείο παρακολουθεί και, επίσης, συμμετέχει και 1 ειδικευόμενος ιατρός.

Γ) Ιατρείο Εγκεφαλικής Παράλυσης

Υπεύθυνος: Α. Ντινόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδονευρολογίας

Συνεργάτες:

Δαληβίγκα Ζωή, Ιατρός Αποκατάστασης
Πασπαράκης Δημήτριος, Παιδοορθοπαιδικός
Μπαλή Χρυσάφη, Φυσικοθεραπεύτρια
Μούτσιου Ρενάτα, Φυσικοθεραπεύτρια
Μωυσόγλου Ειρήνη, Εργοθεραπεύτρια, Msc
Γιώργη Μέλπω, Παιδίατρος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος
Τσιρούδα Μαρία, Νοσηλεύτρια ΠΕ, Msc, PhD©, Τεχικός ΗΕΓ
Στεφανίδη Άρτεμις, Μεταπτυχιακή Ιατρός

Επικοινωνία:
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή: 210.5831269
Τρίτη: 210.5832047
Πέμπτη: 210.5832048
Γραμματεία: 210.5832228 8-10π.μ., κα. Δαβίλα
Fax: 2105832229
Χώρος Ιατρείου: Υπόγειο ΠΓΝΑ «ΑΤΤΙΚΟΝ», Τμήμα Φυσικοθεραπείας
Ημέρες ιατρείου: Κάθε Δευτέρα (εκτός εφημερίας)
Ραντεβού: 210.5832228 8-10π.μ.

Στο ιατρείο παρακολουθούνται βρέφη, παιδιά και έφηβοι που παρουσιάζουν εγκεφαλική παράλυση, δηλαδή χρόνια, στατική, κινητική διαταραχή που οφείλεται σε βλάβη στον έλεγχο του μυϊκού τόνου και του μυϊκού συντονισμού στα πλαίσια εγκεφαλικής βλάβης στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής, της περιγεννητικής περιόδου ή και αργότερα.Τα παιδιά προσέρχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο ιατρείο για την αξιολόγηση της κινητικότητάς τους και για τον καθορισμό του θεραπευτικού πλάνου ανάλογα με την περίπτωση. Η θεραπεία είναι συμπτωματική και περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία και εργοθεραπεία, καθώς και τοπική έγχυση αλλαντοτοξίνης σε ομάδες υπερτονικών μυών μετά από εισαγωγή των παιδιών στην Παιδιατρική Κλινική. Σε περίπτωση μόνιμων μυοσκελετικών αλλοιώσεων (συγκάμψεις, ρικνώσεις τενόντων) προτείνεται χειρουργική ορθοπαιδική αποκατάσταση. Άλλες προτεινόμενες θεραπείες, ανάλογα με τον τύπο της εγκεφαλικής παράλυσης, περιλαμβάνουν την εμφύτευση αντλίας μπακλοφαίνης και τον επιλεκτικό εν τω βάθει ερεθισμό πυρήνων των βασικών γαγγλίων.Τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση συνδυάζουν συχνά και άλλα νευρολογικά ελλείμματα (π.χ. διαταραχές λόγου, συμπεριφοράς, επιληψία κ.ά.) και ως εκ τούτου προβάλλει σημαντική η συστηματική τους παρακολούθηση.

Δ) Εξωτερικό ιατρείο Παιδικής Επιληψίας

Υπεύθυνος: Α. Ντινόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδονευρολογίας
Συνεργάτες:

Μελπομένη Γιώργη, Παιδίατρος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος
Μαρία Τσιρούδα, Νοσηλεύτρια ΠΕ, Msc, PhD©, Τεχικός ΗΕΓ
Σοφία Ζουγανέλη, Διαιτολόγος, Msc
Άρτεμις Στεφανίδη, Μεταπτυχιακή Ιατρός

Επικοινωνία:
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή: 210.5831269
Τρίτη: 210.5832047
Πέμπτη: 210.5832048
Γραμματεία: 210.5832228 8-10π.μ., κα. Δαβίλλα
Fax: 2105832229
Ραντεβού: 1535 κωδικός ιατρείου 07171
Για επείγοντα ραντεβού:210.5832228 8-10π.μ.

Στο ιατρείο παρακολουθούνται νεογνά, βρέφη, παιδιά και έφηβοι που παρουσιάζουν σπασμούς ή πάσχουν από επιληψία (γενετικής, δομικής, μεταβολικής ή αγνώστου αιτιολογίας).
Τα παιδιά που προσέρχονται στο ιατρείο χωρίς προηγούμενο ιστορικό σπασμών νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική, όπου πραγματοποιούνται διαγνωστικές εξετάσεις (νευροφυσιολογικός: ΗΕΓ ρουτίνας, ΗΕΓ με στέρηση ύπνου, αιματολογικές εξετάσεις, απεικονιστικός έλεγχος) και κατόπιν ακολουθείται το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο. Σε παιδιά που παρουσιάζουν φαρμακοανθεκτική επιληψία πραγματοποιείται μετά από εισαγωγή στην Παιδιατρική Κλινική, παρατεταμένη ή και 24ωρη βιντεο-ΗΕΓ καταγραφή, με σκοπό την ηλεκτροκλινική συσχέτιση των επεισοδίων σπασμών και την περαιτέρω αντιμετώπισή τους με την εφαρμογή πολύπλοκων θεραπευτικών σχημάτων, προγραμματισμό τοποθέτησης ερεθιστή του πνευμονογαστρικού νεύρου, με κετογόνο δίαιτα.
Στο ιατρείο παρακολουθούνται συστηματικά πλέον και σε συνεργασία με το τμήμα Διαιτολογίας του νοσοκομείου παιδιά που παρουσιάζουν φαρμακοανθεκτική επιληψία και υποβάλλονται σε κετογονική δίαιτα, οπότε και ελέγχεται η ανταπόκρισή τους ή τροποποιείται βάσει των επεισοδίων που παρουσιάζουν και των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων.
Με στόχο την ενημέρωση της κοινότητας και των δομών φροντίδας του παιδιού με επιληψία, το Ιατρείο Παιδικής Επιληψίας διενεργεί επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος είναι η ενημέρωσή τους σχετικά με το νόσημα, η επαγρύπνισή τους για τις ψυχοκοινωνικές και βιολογικές συνέπειες που επιφέρει η επιληψία και η εκπαίδευσή τους στην παροχή Α’ Βοηθειών σε παιδιά που παρουσιάζουν σπασμούς.
Τέλος, το ιατρείο Παιδικής Επιληψίας στα πλαίσια των αναγκών που προκύπτουν είτε σε επίπεδο άμεσης ανάγκης επί της κρίσης είτε σε επίπεδο συστηματικών αποριών των παιδιών με επιληψία, των γονέων και των φροντιστών τους, οργάνωσε και λειτουργεί τους τελευταίους 15 μήνες γραμμή 24ωρης υποστήριξης επιληπτικών καταστάσεων.
Στο ιατρείο Παιδικής Επιληψίας παρακολουθεί και 1 ειδικευόμενος ιατρός.

Ε) Ιατρείο Νευρογενετικών Νοσημάτων
Επίκειται η έναρξη λειτουργίας του

Ζ) 24ωρη Γραμμή Άμεσης Βοήθειας Παιδικής Επιληψίας

grammi epilipsias 1 

Σκοπός της γραμμής είναι η παροχή άμεσης βοηθείας σε παιδιά με επιληψία που παρακολουθούνται στο Αττικό Νοσοκομείο αλλά και σε ασθενείς από όλη την Ελλάδα που χρειάζονται άμεση ιατρική καθοδήγηση. Μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας θα αντιμετωπίζονται επείγουσες καταστάσεις, όπως μια επιληπτική κρίση, καθώς και λιγότερο επείγουσες περιπτώσεις που απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια, όπως η παράλειψη της δόσης της αντιεπιληπτικής αγωγής.

Επιπλέον αρμοδιότητες της υπεύθυνης ομάδας είναι η παραπομπή του ασθενούς στο πλησιέστερο νοσοκομείο σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία του, η ενημέρωση του θεράποντος ιατρού για τις οδηγίες που δόθηκαν σε πρώτο ή δεύτερο χρόνο, αναλόγως με την περίσταση, καθώς και η στενή παρακολούθηση του ασθενούς με επανάκλησή του. Όλα τα δεδομένα των συνομιλιών καταγράφονται και χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της κλινικής πορείας των ασθενών ενώ μελλοντικά στατιστικά στοιχεία δύνανται να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικό σκοπό. Συμπληρωματικά, υπάρχει ιστοσελίδα παιδικής επιληψίας που παρέχει πληροφορίες στο ευρύ κοινό για τη νόσο και προσφέρει απαντήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε πιθανά ερωτήματα των ασθενών και του περιβάλλοντός τους σχετικά με την κατάστασή τους. Επιπροσθέτως, στον ιστότοπο αυτό παρατίθενται τα στοιχεία επικοινωνίας ιατρικών κέντρων αντιμετώπισης παιδικής επιληψίας, φυσιο/εργοθεραπευτών και κέντρων αποκατάστασης ανά περιοχή. Διαχειριστές της ιστοσελίδας είναι το τετραμελές προσωπικό της 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής βοηθείας.